RSS Feed

Mantra 2013

Image

KRISTIANSAND SYMFONIORKESTERS MANTRA (forord til sesongen 12/13)

Markeringen av 100-års jubiléet for kvinners stemmerett har dobbel brodd: På den ene siden kan Norge være stolt over å ha vært
så tidlig ute i forhold til enkelte andre land. På den andre siden minner det oss om undertrykkelse og manglende ytringsfrihet. Vi undersøker status quo anno 2013. Er vi der vi bør være? Er det slutt på undertrykkelse av talent og knebling av viktige røster?

Dette danner bakteppe for fremføringer
av historiske og nålevende kvinnelige komponister, med både kvinnelige og mannlige utøvere. Du får også møte et knippe kvinnelige dirigenter; yrket som kanskje mer enn noe annet er belemret med sjåvinistisk maskulin autoritet. Alle våre gjester og musikken som spilles representerer kvalitet, slående og sterk kunst i sin egen rett.

For meg er det naturlig å reflektere over
hva KSO har oppnådd gjennom de siste syv årene, i og med at dette er min siste sesong som kunstnerisk leder og sjefdirigent. Først og fremst er jeg stolt og imponert over musikerne i byens symfoniorkester. De 
har maktet å løfte seg til et kvalitetsbevisst symfonisk orkesterkollegium, med et bredere lokalt eierskap enn noensinne. KSO står
 nå på terskelen til å motta invitasjoner fra toneangivende nasjonale og internasjonale arenaer. En bevisst kvalitetssatsning har skapt nærmest mirakuløse resultater på kort tid.

Hver enkelt musiker har vist både vilje og evne til å flytte sin kvalitetshorisont med stormskritt.

Programmet for 2013 viser med all tydelighet at ambisjonene blomstrer. Det er rett og slett et «juicy» program vi byr på. Vi gir oss i kast med mye nytt repertoar som vi aldri har spilt tidligere. Høsten 2012 spilte vi for første gang en Mahler-symfoni. Grepet orkesteret har fått om Sibelius’ følelsesladde verden fortsetter å krystalliseres. Jeg tillater meg å påstå at KSO har maktet å gi Beethovens symfonier en renessanse: Evig aktuell blir denne musikken kun når den angripes slik KSO-musikerne, med et åpent og fordomsfritt sinn, møter all kvalitetsmusikk.

Du?! Det er ikke meningen at du skal sovne på konsert av kjedsomhet! Eller at du må applaudere kun fordi «de andre» klapper heftig og begeistret. Den eneste opplevelsen som teller er din opplevelse. Derfor møter KSO deg gjennom musikken uten arroganse: Med nysgjerrighet, innlevelse og formidlingsvilje. Vår største glede er å presentere den fremste musikken så godt vi makter. Kvalitet har blitt KSOs mantra.

Jeg ser frem til å møte dere igjen på den
 beste arenaen jeg vet om: Den symfoniske musikkens arena – der våre lengsler og redsler, vår kritikk, vårt eksistensielle raseri og vår fryd kan folde seg ut og finne gjenklang i personlig opplevd klang.

Vi sees!

Rolf Gupta

Sjefdirigent og kunstnerisk leder for KSO og Opera Sør

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: